Dag 3 – Urfolk i centrum

IMG_2620

Här i Istanbul har vi nu avverkat dag 3. Vi började med våra tracks direkt, själv deltar jag på kreativ aktivism. Efter gårdagens övningar om maktförhållanden och strategi/planering så fick vi idagMa börja med att höra exempel på hur man kan jobba.

Vi fick höra av lokala organisatörer här i Turkiet hur man jobbat med ockupationen av Gezi parken och Taksim torget där tårgasen låg tät och man fick göra sina egna gasmasker, hur the standing man tyst och orörlig samlade tusentals i stilla protest.

Vi fick höra om hur man i Argentina kartlagt och pekat ut krigsförbrytare och fått en del fällda.

Vi fick se och höra om hur man i Spanien i den ekonomiska krisens spår firade när en person stängde sitt konto på en av bankerna som misskött sig.

Vi fick höra om en konstnär i USA som nådde hela vägen till vita huset med sitt budskap om medicare med bara 10 st posters utplacerade på strategiska platser i Washington DC.

Sen fick vi själva börja vara kreativa, jag fick nära min konstnärsjäl då jag gick på en workshop där vi jobbade med återbruk för att konstruera saker som vi kan få fram våra budskap med.

Dagen fortsatte efter lunch med roots camp, workshops arrangerade av konferensdeltagare från hela världen. Själv fick jag höra om markrättigheter i Sydafrika.

Därefter tog paneldiskutioner vid och efter att ha lyssnat på presentationer av miljörörelser från världen över som arabiska våren i Tunisien, occupy i USA och Idle no more av urfolken i Kanada var det dags för dagens höjdpunkt. En panel om urfolks organisering där vår egen Jannie Staffansson rätade ut den samiska situationen ur klimatförändringsperspektiv för konferenseltagarna!

IMG_2602

Det framkom här hur viktig roll urfolken spelar i klimat och miljörörelsen, vi som lever så nära naturen ser klimatändringarna hända först och vi sitter dessutom på hållbara lösningar på problemet!

Mattias Harr, Sáminuorra

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s