Dag 6 – Pressmeddelande

Idag är en viktig dag på Global Power Shift. Sprid gärna detta pressmeddelande till era presskontakter!

Tusentals människor från 100 länder i klimatprotest i Istanbul

Tusentals människor från över 100 länder – däribland Sverige – samlas idag på Istanbuls gator för att protestera mot den turkiska kolkrafts-expansionen. Obama och EU har tillsammans fört samtal med turkisk polis om att inte attackera demonstranterna.

Det kommer att bli en livlig, färggrann demonstration med människor från hela världen. Stämningen på plats är en av gemenskap och sammanhållning.

– Vi svenskar går med i demonstrationen av två skäl, berättar Olivia Linander från PUSH Sverige. Vi är här i solidaritet med de pågående turkiska protesterna, och samtidigt för att stå upp för klimatet. Vi vill stötta de organisationer som visar sitt land, Turkiet, att de borde välja en annan väg än den gamla, fossila, vägen. Kring varje kolkraftverk som byggs finns en turkisk motståndsrörelse.

De senaste veckornas oroligheter i Istanbul började med att människor samlades i parken intill Taksim-torget för att skydda ett antal träd som skulle huggas ner. Det som eskalerade i extremt polisvåld började alltså med en fredlig manifestation för miljön. (Se t.ex. artikeln “Turkey protests spread after violence in Istanbul over park demolition” i The Guardian: http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/31/istanbul-protesters-violent-clashes-police)

– När vi besökte Taksim-torget häromdagen stod många människor fortfarande helt stilla på torget, i protest. Det är tydligt att protesterna inte kommer att sina, även om det inte längre syns på nyheterna, menar Olivia Linander som annars studerar i Skåne.

– Vi är här i Istanbul på en stor klimatsammankomst som heter Global Power Shift, säger Alva Snis Sigtryggsson, lärarstudent i Stockholm och vice ordförande i organisationen Fältbiologerna. Här samlas 500 unga klimatkämpar från runt om i världen.

Mötet i Istanbul kallas “Phase 1”. Därefter är tanken att den globala klimatrörelsen ska genomföra en välkoordinerad “Phase 2” av Global Power Shift.

– Det är då vi tillsammans, med hjälp av alla som vill vara med, mobiliserar för klimatet, berättar Alva Snis Sigtryggsson. Detta är en upptrappning inför en svensk och global klimatomställning.

För mer information och uppdateringar, följ bloggen www.gpssverige.wordpress.com.

På bloggen finns mer information om GPS och om teamet i Istanbul, som består av Olivia Linander (Tomelilla), Alva Snis Sigtryggsson (Stockholm), Johanna Lakso (Stockholm), Jannie Staffansson (Göteborg), Mattias Harr (Jokkmokk) och Lovisa Lundgren (Stockholm). Tillsammans representerar de ungdomsorganisationerna PUSH Sverige, Saminuorra och Fältbiologerna.

Kontaktuppgifter till det svenska GPS-teamet i Istanbul:

Olivia Linander (PUSH): olivia@pushverige.se, 0046738226906

Alva Snis Sigtryggsson (Fältbiologerna): alva.snis.sigtryggsson@faltbiologerna.se, 0046760535242

 

Bilder

De svenska deltagarna på plats i Istanbul:

IMG_2620

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alva Snis Sigtryggsson:Alva Snis Sigtryggsson

Olivia Linander på plats på GPS i Istanbul:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s