PHASE 2

Nu har alltså sex svenskar deltagit i Phase 1 av Global Power Shift, en sammanstrålning av 500 personer i Istanbul. Här på bloggen har ni kunnat följa dem på plats i Istanbul: Teamet har fått många imponerade kommentarer över valet att tillbringa ett par timmar varje kväll med att sammanfatta dagen tillsammans och hålla er medkämpar uppdaterade på hemmaplan. Det vill vi fortsätta göra här på bloggen! Nu är det nämligen dags för oss alla att pusha för ett ”power shift” tillsammans med klimatkämpar i hela världen. Det här inlägget handlar om Phase 2 – vad innebär det och hur kan du vara en del av det?

GPS-Phase-2-Call

Phase 1 & 2

Phase 1 fungerade som en inspark inför Phase 2. Sammanfattningsvis innebär Phase 2 en våg av klimatmobilisering under 2013-2014. Phase 2 är huvudsaken med Global Power Shift, medan Phase 1 var sammanstrålningen och inledningen inför den klimatvåg vi nu tillsammans kan sätta igång.

Phase 2 är en tidsperiod framöver då vi stärker och bygger en lokal, nationell och global klimatrörelse. Global Power Shift har många visioner och innebörder: En är att ena alla klimatkämpar jorden runt i en rörelse, för att göra oss starkare – något starkt och enat ska dölja sig bakom uttrycket ”klimatrörelsen”. En annan vision är att samla, utbilda och inspirera för effektiv (lokal eller globalt koordinerad) ickevåldsaktivism. Ytterligare en är att etablera Power Shift-sammankomster i fler länder jorden runt, för att sprida ringar på vattnet vad gäller både kunskap och inspiration.

Med på noterna är stora organisationer som Greenpeace, Jordens Vänner, Avaaz.com m.fl. Men framför allt är många individer redan med: Varje timmar joinar nya människor världen över Global Power Shift genom att skriva under GPS pledge. Att skriva upp sitt namn där innebär följande, vilket också sammanfattar 350.orgs ambitioner med Phase 2:

I pledge to shift the power in 2013 and beyond. As part of a Global Power Shift, I’ll unite with others across my country to help grow the movement that’s necessary.

Vad kan jag göra?

Det första du kan göra är att skriva under ovan nämnda Global Power Shift Pledge. Nästa steg är helt enkelt att uppfylla den på det sätt du vill. Det kan röra sig om planer du redan haft länge, eller helt nya visionära planer! Här följer en rad exempel på vad som kan ingå i Phase 2:

– Du kan anordna träffar (allt från en trevlig liten fika till ett stort event) för att informera, inspirera, engagera människor. Antingen för att slussa in nya människor i rörelsen, till att stärka deras redan befintliga engagemang och inspirera till nya tag.

– Du kan delta i träffar som redan är planerade, för att dela med dig av din kunskap och energi till övriga engagerade. Ett sådant event som sker i direkt anslutning till Global Power Shift är Power Shift Sverige den 6-8 september, där bl.a. hela Istanbul-teamet kommer att finnas på plats.

– Du kan driva eller hjälpa till med en kampanj som handlar om klimat- och rättviserelaterade frågor. En stor kampanj som kommer att köra igång snart i Sverige, till följd av sammankomsten i Istanbul, är Fossil Free Sweden.

– Du kan fortsätta engagera dig i frågan på det sätt du redan gör, och fortsätta inspirera människor genom ditt engagemang. Du är en del av Global Power Shift genom att bidra på ditt sätt – vare sig det gäller politiskt engagemang, livsstilsförändringar eller något helt annat.

– Du kan engagera dig som (ickevålds-) aktivist på olika sätt. Eller aktivera dig i en organisation som redan finns (de som var representerade i Istanbul var PUSH Sverige, Fältbiologerna och Saminuorra men det kan handla om vilken organisation som helst som jobbar med dessa frågor! Tillsammans är vi starka!).

– Du kan på alla möjliga sätt sätta press på dina politiska representanter om att växla kurs mot ett 100% demokratiskt förnybart energisystem, och t.ex. arbeta för demokratisk representation av de grupper i samhället som inte hörs idag.

– Du kan sprida kännedom om Global Power Shift och klimatrörelsen.

Vill du komma i kontakt med Phase 1-teamet, för mer information, stöd eller kontaktförmedling, kika under fliken Kontakt :)

Istanbul-teamet framöver

Under sommaren kommer deltagarna från Phase 1 (Lovisa, Jannie, Olivia, Mattias, Johanna, Alva) att skriva sammanfattningar här på bloggen av sina skills tracks/spår. Detta innebär att Lovisa kommer skriva om Media och Kommunikation, Jannie och Mattias om Kreativ aktivism, Olivia om Ickevålds-aktivism, Johanna om Digital Campaigning och Alva om Policy. Det är ett försök att delge alla på hemmaplan vad som sades och gjordes på plats i Istanbul, och därmed möjliggöra en ännu starkare klimatvåg (Phase 2) i Sverige!

Utöver det återgår deltagarna till sina tidigare engagemang, stärkta och med ny inspiration och idéer samt ett stort globalt kontaktnät. Kampanjen Fossil Free Sweden växer redan fram ur Global Power Shift, och kommer inte kategoriseras under någon svensk organisation som det ser ut i dagsläget. För att följa framväxten av den kampanjen framöver, och själv bidra, håll koll/kontakt här på bloggen! Fossil Free är helt klart ett försök att förflytta makten (men främst trovärdigheten och respektabiliteten) från fossilindustrin, som ju är en enormt destruktiv samhällsaktör.

fossil-free-booklet-cover2

Let’s shift power!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s