Global Power Shift – vad är det?

Det är dags för ett skifte.

Vi behöver lämna det oljedränkta fossilberoende samhället bakom oss, och bilda något helt nytt! Ett samhälle drivet av förnybar energi, ett samhälle med schyssta värderingar, ett samhälle som är till för alla. Helt enkelt ett hållbart samhälle. Vi skulle behöva (och är mitt uppe i!) en samhällsomställning, ett skifte. Vi kallar det Power Shift.

Fossilindustrin är stark, rik och inflytelserik. Och den bryr sig inte om klimatförändringar, rättvisa eller vår framtid. Vi har många giriga och uppfinningsrika motståndare. Därför måste vi i alla högsta grad mobilisera! Mobilisera för ett globalt skifte, mobilisera för klimat – miljö – rättvisa – omställning. Vill vi mobilisera behöver vi göra det tillsammans, både lokalt och globalt. Därför uppstod Global Power Shift!

Initiativtagare till Global Power Shift (GPS) är den internationella klimatorganisationen 350.org.

Phase 1 och Phase 2

Global Power Shift består av två faser. Den första, Phase 1, är en fysisk sammankomst i Istanbul. 500 unga ”climate leaders” från 135 olika länder, samlas för en gemensam kraftsamling. Tillsammans ska de inspireras och lära av varandra samt smida storslagna planer för tiden framöver: För Phase 2.

Phase 2 är den våg av mobilisering som dessa unga ledare ska försöka åstadkomma på hemmaplan i sina respektive länder. Den består av allt vi i Sverige tillsammans kan åstadkomma, och den klimatrörelse vi äntligen ska lyckas bygga. Den består av kampanjer, evenemang, politiska förändringar, mediagenomslag, demonstrationer, och allt ni kan tänkas hitta på för att ta små eller stora steg mot det skifte vi verkligen skulle behöva se!

Sverige och Global Power Shift

Sex unga svenskar åker till Istanbul, i Phase 1. Tre bor i Stockholm, en i Göteborg, en i Jokkmokk och en i Tomelilla. Tillsammans kommer de göra sitt bästa för att GPS ringar på vattnet ska nå även till Sverige – och det rejält! En presentation av Istanbul-teamet kommer snart att publiceras här på bloggen. De kommer att skriva inlägg på bloggen under sin tid i Istanbul.

För att GPS ska lyckas i Sverige behövs din hjälp! Planerna för Phase 2 beror helt på hur många och vilka vi blir som hjälper till. De planer som finns än så länge, och de kommer att bli fler under och efter Phase 1, är:

  • Power Shift 2013, 6-8 september: En konferens för unga om klimat och omställning, i år på temat ekonomi. Anmälan är redan öppen!
  • Fossil Free Sweden: En kampanj från 350.org som fokuserar på divestment, något som vuxit sig mycket stort i USA, dvs att övertyga universitet och myndigheter att flytta sina pengar och investeringar från fossilindustrin till konstruktiva saker.
  • Mobilisering kring IPCC-släppet den 27 september: Bl.a. en uppseendeväckande aktion vid själva släppet (för att nå ut i global media) och en demonstration i efterhand (för att visa politikerna att vi är många som är upprörda över att inget görs).
  • På diverse olika sätt måste klimatfrågan bli en topp-prioritet under valrörelsen. Här vill vi gärna se era olika planer! Allt är intressant: Lokalt blir nationellt blir globalt!
Annonser

En reaktion på ”Global Power Shift – vad är det?

  1. Ping: Global Power Shift- GPS i Istanbul | Saminuorra's blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s